Strategisch communicatieplan en identity Rotterdam Centrum

Rotterdam Centrum heeft alles in huis om voor diverse doelgroepen een internationale toplocatie te worden. Wij bedachten een ongewoon strategisch communicatieplan en identiteit waarmee de dynamische stad sterker uit de coronacrisis komt. Een plan waarmee  meer dan 320 winkels stevig op de kaart worden gezet. A time which is unusual, a city which is unusual, deserves a plan which is unusual. 

Beeldtaal weerspiegelt het karakter      

Als drager van de communicatie ontwikkelden wij een identiteit en logo die het karakter van ‘de Rotterdammer’ weerspiegelt. De identity mag er natuurlijk belovend uitzien; een R verweven met de hashtag en aansluitend bij de architectuur van een herbouwde stad. In trefwoorden: authentiek, recht door zee, nuchter, geen woorden maar daden. Wij vertaalden het in beeldtaal die past bij alle relevante doelgroepen. Van bewoner, winkelier, hotelier, vastgoedeigenaar tot festivalorganisator.

Frontrunners laden het merk 

Bestaande bezoekers ‘van buiten’ en Rotterdammers worden nadrukkelijk betrokken bij onze aanpak. Dat versterkt de betrokkenheid en vergroot de kans dat zij zich ontwikkelen tot ware  ambassadeurs van de stad. Tot frontrunners die elke dag het merk #RotterdamCentrum laden. De frontrunner is de voorloper of trendsetter binnen alle markten, is populair bij andere doelgroepen en heeft een aanzuigende werking. 

Het stadshart klopt voor iedereen  

Frontrunners gebruiken de hashtag als eerste. Volgers kopiëren dat. En zo gaat het balletje rollen. En blijft rollen! Het sneeuwbaleffect van een slimme hashtag, waardoor Rotterdam Centrum iets van ons allemaal wordt. De hashtag als effectieve link tussen aanbod en content.

Echte verhalen van echte mensen 

De website RotterdamCentrum.nl wordt het online platform waar alles bij elkaar komt. Hier wordt alle content die is getagt met #RotterdamCentrum straks gepubliceerd. Real stories, real people. De web-redactie verrijkt de content met keywords en geotagging, zodat nieuwe bezoekers relevante user-generated content aangeboden krijgen. 

Zomerse campagne ‘De deur uit’  

Naast de ‘#hashtag’-campagne die een lange levensduur heeft, bedachten we ook kortlopende acties om bezoekers rechtstreeks naar #RotterdamCentrum te halen. Maar natuurlijk wel op een gepaste Rotterdamse wijze…

Met de zomerse campagne ‘De deur uit’ laten we zien wat Rotterdam Centrum allemaal te bieden heeft. En het mooie is: er valt iets leuks te winnen! Wie meedoet en wint wordt met de speciale ‘De deur uit Express Bus’ van huis opgehaald en naar de prachtige havenstad gebracht. Zeven zaterdagen staat op zeven plaatsen in Nederland de pop-up bushalte Rotterdam. Met prikkelende content op social media worden de verschillende plaatsen bekend gemaakt. Na een VIP rondleiding door Rotterdam Centrum en een middagje shoppen mogen de lucky ones lekker onderuit zakken in de comfortabele bus en worden ze teruggebracht naar hun woonplaats. 

Opdrachtgever: Urban Department Store Rotterdam
In samenwerking met: Gemeente Rotterdam, Make It Happen, Hashtag Junkies, Goodmorrow, AgencyX en BIZ Rotterdam.